Schuilhutten

Schuilhutten

Schuilhutten huren.

Zoals gezegd fotografeer ik het liefst vanuit schuilhutten. De vogels zijn rustig en in hun normale doen. De mogelijkheden om zelf een schuilhut te kunnen plaatsen zijn beperkt. In natuurgebieden is het uiteraard verboden en langs de openbare weg word je voortdurend gestoord. Er is gelukkig een trend dat steeds meer landeigenaren hutten plaatsen en deze verhuren. Ook stellen steeds meer natuurfotografen hun hut tegen betaling ter beschikking. Voorbeelden zijn o.a. de boshut van Bart Stornebrink (http://bartfotografie.eu/verhuur), de hutten van Han Bouwmeester (http://hanbouwmeester.nl) en die van landschap Noordholland (http://www.landschapnoordholland.nl/node/5383).

 

Zelf heb ik het geluk dat ik een drietal hutten heb kunnen plaatsen.

 

Schuilhut bouwen.

Vogels komen niet zomaar voor een hut zitten. Er moet iets naar hun gading zijn waarvoor ze juist naar die plek komen. Dat kan water zijn, of voedsel. Belangrijk is het, naar mijn mening, dat een laag camera standpunt kan worden ingenomen. Dat geeft de foto's meer dynamiek. Dat te realiseren valt niet mee. In de meeste hutten hebben we het opgelost door een liggend standpunt in te nemen (met hoekzoeker). Één hut (gemaakt van zo'n 1000 liter jerrycan) hebben we ingegraven en verzwaard met 600kg beton. Instappen gaat via de bovenkant.

Alhoewel deze laatste hut op het laagste punt van het terrein ligt, was dat niet voldoende om altijd water voor de deur te hebben. Om dit op te lossen hebben we een pvc slang van 6cm doorsnede door de dijk gestoken en over een lengte van 200 meter ingegraven. Een goede schuilhut is echt een heel project. Onderstaand de "making of" van één van de hutten.